2016. február 16., kedd

Gluténmentes gesztenyelisztes palacsinta

Sok-sok féle gluténmentes palacsintát készítettem az elmúlt években. A gesztenyeliszt elég drága alapanyag, ezért ritkán használom, annyira ritkán, hogy szépen lejárt a hűtőben állva :D, ezért most ebből készült palacsinta. Nagyon elégedett voltam vele, nagyon hamar megsültek és egyáltalán nem voltak szakadékonyak, de kicsit sem, semmi trükk nem kellett hozzá. Az én fiaim nagyüzemi szinten fogyasztják a palacsintát, szóval általában sokat kell készítenem, de ez egy nagyon laktató verzió volt, ebből csak négyet ettek meg fejenként. :D



Hozzávalók:
150 g gesztenyeliszt
1 evőkanál tápióka keményítő
(elhagyható, vagy helyettesíthető nyílgyökérliszttel)
4 tojás
pici só
annyi tej, amivel folyékony masszát kapunk
nálam kb. 2,5 dl
2 evk olvasztott kókuszolaj

Minden anyagot összeöntöttem egy tálban a tej kivételével és habverővel lassan adagolva a tejet összekevertem. Én nem pihentettem, hanem azonnal sütöttem. Összesen 12 palacsinta lett ebből az adagból. A felforrósított palacsintasütőbe az első adag palacsinta előtt egy kávéskanál olvasztott kókuszolajat öntöttem, de utána már nem kellett, fél merőkanál tésztából készült egy palacsinta.
A gesztenyeliszt szénhidráttartalma elég magas, így én nem ettem belőle, ráadásul Nesquic kakaóval kellett megtöltenem, ami számomra abszolút tiltólistás, de a fiuk kizárólag így eszik a palacsintát, na jó, Nuttelával lehet helyettesíteni :D

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám

Juhtúrós tökmagolajos keltpogácsa (IR barát, cukormentes)

NEM GLUTÉNMENTES recept! Ismét a család nagyobbik felének kedveztem ezzel a pogácsával, ami a maga nemében nagyon finom lett. Sajnos mikor elkészült én nem ehettem egy falatot se belőle, mert már nem fért bele az aznapi szénhidrátbevitel keretbe, de másnap reggelire is nagyon finom volt. 
Egy db. pogácsa kb. 5 g ch-t tartalmaz



Hozzávalók:
100 g zabpehelyliszt
2 evk sikér
100 g tk tönkölyliszt
50 g durumliszt
1 dl tejszín
1/3 friss élesztő
1 tk só
210 g juhtúró
1 tojás
2 evk tökmagolaj

Az élesztőt felfuttattam a meglangyosított tejszínben. A liszteket tálba mértem, beletettem a sót, összekevertem, majd hozzámorzsoltam a juhtúrót. A tejszínes keveréket hozzáöntve tésztát dagasztottam belőle. Még hozzáöntöttem a két evk tökmagolajat és dagasztottam kb. 5 percig. Kicsit aggódtam, hogy a sok juhtúró miatt nem kel majd meg, de egy óra múlva nagyon szépen duplájára kelt a tészta. Kivettem, kinyomkodtam belőle a levegőt, kinyújtottam, hajtogattam, újra kinyújtottam kb. másfél ujjnyi vastagra és kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Addig folytattam a nyújtást, szaggatást, míg volt a tésztából. Amíg bemelegedett a sütő (200 fok, 20 perc) pihentek a tepsin a pogácsák és nőttek kicsit. Lekentem a tetejüket tojással és megszórtam reszelt sajttal. Így mentek a sütőbe, ahol ismét nagyot nőttek, némelyik el is dőlt, de én nem bántam, szeretem a részeges pogácsákat :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...