2015. december 7., hétfő

Csokis szelet hagyományos alapanyagokkal (lisztmentes, cukormentes, vegán)

A Nők Lapja Desszert című újságjában láttam meg ezt a süteményt és rögtön megtetszett. Olyan alapanyagokat használtam, amik lassú felszívódásúak, de azért van benne szénhidrát és kalória is. Ha ennél sokkal alakbarátabb verziót szeretnél kipróbálni, akkor ide kattints, elkészítettem más alapanyagokkal is. Mindkét változat nagyon finom volt. Összesen 10 perc munka van vele, a többi idő várakozás, míg dermed a hűtőben, úgyhogy elfoglalt háziasszonyok süteménye.




Hozzávalók:
2 dl víz (finomabb tejjel, de vízzel is jó)
3 evk zabpehelyliszt
2 csapott evk kakaópor
2 evk négyszeres erősségű édesítő
100 g étcsokoládé olvasztva (magas kakaótartalmút válassz)
(egy később kipróbált verzió alapján azt mondom, hogy tehetsz bele két evk szilárd kókuszolajat is a csoki helyett, nem lesz rosszabb vele - mikor a massza besűrűsödött, akkor add hozzá)

A vizet odatettem melegedni, beleszórtam a száraz anyagokat és az édesítőt. Sűrűre főztem lassú tűzön, majd beletettem az előzőleg mikróban (gyakori kevergetés mellett) megolvasztott csokit. Aztán hozzáadtam az alábbiakat összekeverve:
50 g magkeverék (nálam most: szezámmag, lenmag, tökmag - de lehet bármi)
100 g zabpehely (lágy)
Jól összekevertem a kakaós masszával és egy folpackkal borított kenyérsütő tepsibe öntöttem (10x20cm). Olyan edényt válasz, ha elkészíted, amiben kb. 2 cm magas lesz a massza. Hűtőbe tettem és vártam néhány órát, míg megszilárdult, majd szeleteltem. Minél tovább áll, annál szilárdabb lesz, másnap sokkal jobb volt, mint aznap este, mikor készítettem. Elég tömény, nem lehet sokat enni belőle.

Lehet ízesíteni, olyasmikkel, ami a csokis-kakaós ízzel jól harmonizál: pl. rumaromával, mandulaaromával, de sima vanília is játszik. El tudom képzelni narancshéjjal, vagy akár kandírozott narancs darabokkal is, bár abból még nem láttam cukormenteset.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám, ha kíváncsiak vagytok a friss blogbejegyzésekre :)

Csokis szelet sütés nélkül (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, paleo, cukormentes, ch szegény)

Hát ez a süti tényleg egy csoda! (Sajnos a tehetségtelen fényképész miatt a képek nem adják vissza, hogy amúgy jól is nézett ki). Szénhidrát alig van benne, csoki sem kell bele és sütni sem kell, mégis csodás az íze és az állaga. Az újságban, amiben megláttam az eredetit, sok zabpehellyel, lisztel készült verzió van. Először azt készítettem el, ezért akinek nem gond annyira a több szénhidráttartalom, és nincsenek extra alapanyagai, az készítse el az itt posztolt verziót (ez vízzel-tejjel készül és csak zabpehely van benne és a magok, ill. zabpehelyliszttel készül az alap). Ebben sem fog csalódni. Az alapanyagokat Szafi webboltjából rendelem, ahol minden jó áron és egy helyen megtalálható. Jöjjön a recept!




Hozzávalók:
2 dl kókusztej (Aldi-s fél literes hígítva egy literre)
1 csapott kiskanál konjak liszt
2 csapott evk kakaópor
2 evk (szilárd) kókuszolaj
(én Szafi Fitt extraszűz, finoman kókuszízűt tettem bele, ezt)
A kókusztejet odatettem melegedni, beleszórtam a száraz anyagokat és az édesítőt. Sűrűre főztem lassú tűzön, majd beletettem a kókuszolajat is. Aztán hozzáadtam az alábbiakat összekeverve:
50 g magkeverék (nálam most: szezámmag, lenmag, tökmag - de lehet bármi)
30 g zabpehely (lágy)
Jól összekevertem a kakaós masszával és egy folpackkal borított kenyérsütő tepsibe öntöttem (10x20cm). Olyan edényt válasz, ha elkészíted, amiben kb. 2 cm magas lesz a massza. Hűtőbe tettem és vártam néhány órát, míg megszilárdult, majd szeleteltem és eszegettem. Elég tömény, nem lehet sokat enni belőle.

Lehet ízesíteni, olyasmikkel, ami a csokis-kakaós ízzel jól harmonizál: pl. rumaromával, mandulaaromával, mogyoróaromával, de sima vanília is játszik. El tudom képzelni narancshéjjal, vagy akár kandírozott narancs darabokkal is, bár abból még nem láttam cukormenteset.
Az egész adagban 25 g CH van, ezt annyi felé kell osztani, ahány darabra vágod.

Gluténmentes kukorica prósza

A férjem már jó ideje gyötör ezzel a prószával, ami nála azt jelenti, hogy vett célzásként egy kiló kukorica darát, aztán többször elmondta hétvégente, hogy már úgy enne egy jó polentát szilvalekvárral, és most már nem bírtam tovább, elkészítettem neki. Azért nem akartam nagyon kötélnek állni, mert pont a LÉ gyerekem nem szereti a lekváros dolgokat, ezért mindig inkább olyan süteményt sütök hét végén, amit ő is szívesen megeszik. Nem csalódtam, ebből nem evett, de mivel elég kis adag, simán elfogyott az ő közreműködése nélkül is. Finom volt és nagyon egyszerű elkészíteni, fél óra alatt sütéssel együtt simán elkészül. A receptet itt láttam, én csak fél adagot csináltam, ill. variáltam az alapanyagokkal is, de simán elfogyott volna a teljes adag, ezt kb. fél óra alatt tüntettük el hárman.


Hozzávalók:
10 dkg kukorica liszt
10 dkg kukorica dara
1 tojás
0,5 tk sütőpor
2 doboz natúr joghurt
1 csapott evk tejföl
1 evk négyszeres erősségű édesítő (vagy ízlés szerint cukor)
pici só
Tetejére: 1 evk kókuszolaj olvasztva, 2-3 evk szatmári szilvalekvár, 2 evk vízzel picit hígított tejföl

A liszteket, sütőport, édesítőt, sót tálba tesszük, hozzáöntjük a joghurtokat és a tejfölt, hozzáütjük a tojást és sima, nokedli sűrűségű tésztává keverjük. 20x25 tepsibe öntjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tetejére vízzel elkevert tejfölt és szilvalekvárt pöttyözünk, majd meglocsoljuk 2-3 evk olvasztott kókuszolajjal. Én nem mertem több lekvárt tenni, de ti tegyetek, mert azok a részek voltak a legfinomabbak, végül áthidaltuk a problémát, jól megkentük a tetejét mikor ettük szilvalekvárral. A receptet itt találtam, féltem, hogy nem fog elfogyni, ezért csak fél adag készült, de nyugodtan lehetett volna több, ez az adag 10 perc alatt elfogyott. 

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám, ha kíváncsiak vagytok a blogfrissítésekre.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...