2011. szeptember 24., szombat

Házi mogyorókrém


Ábel a nálunk kapható Nutellát nem eheti meg, mert az Lengyelországban készül és ott valahogy szennyeződik gluténnal. A németországit eheti, de az már egy ideje elfogyott és bár Farkasapa nemsokára utazik és hoz, addig se élhetünk, főleg oviidőben Nutella nélkül.

Az íze szerintem nem hasonlít a Nutelláéra, az állaga is sokkal durvább, de szerintem nagyon finom.

Hozzávalók:
200 g török mogyoró
50 g őrölt mandula
50 g vaj
2 dcl sűrített tej
1 dcl tej
2 evk kakaó
100 g porcukor, vagy ízlés szerint annyi, amennyivel finomnak érezzük
pici só

A vajat a tejekkel összemelegítjük. Beleszórjuk a cukrot és kakaót, amíg elolvad és egynemű a massza. A török mogyorót a sütőben finoman pirítjuk, aztán egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a héját. Aztán robotgépben megdaráljuk. Az összeolvasztott kencébe keverjük a mandulával együtt. Megkóstoljuk, ha úgy érezzük, hogy kell még bele cukor, lehet bele tenni.
Süteménybe, palacsintába, kenyérre kenve mmmm....
Mivel nincs benne tartósítőszer, igyekezni kell elhasználni, vagy nem túl nagy mennyiséget készíteni, mert azt vettem észre, hogy két hét után a hűtőben penészedni kezd a teteje.

Nagyon finom sajtos pogácsa (gluténmentesen is)

Szülinapi bulira voltunk hivatalosak a szomszédokhoz és ilyenkor nekem úgy kell készülni, hogy Ábel miatt vigyek neki való édes és sót süteményt is.
Ez a pogácsa abban különbözik a többitől, hogy égetett tésztából van. Másnap is puha és nagyon eteti magát.
Akit az égetett tésztával járó macera tántorítana el, ne engedje, semmivel se bonyolultabb mint a gyúrt, sőt. Én is most készítettem először, semmi faxni nem volt vele. Mivel a recept rendes lisztre szólt, a gluténmentes változat kísérleti jellegűnek indult, de nagyon finom lett.
Még sokszor fog ez készülni nálunk.



Hozzávalók a gluténmentes változathoz:
2 dcl tej
1 dcl olaj
15 dkg Naturbit (vagy bármilyen más gluténmentes liszt)
3 tojás (a sima liszteshez 2 tojás és egy sárgája elég)
10-12 dkg sajt
ízlés szerint só

A tejet az olajjal felforraljuk, mikor elkezd forrni takarékra vesszük és belezúdítjuk a lisztet. Rögtön elkezdjük kavarni a robotgéppel, kb. fél-egy percig. Majd levesszük a tűzről és egyenként elkavarjuk benne a tojásokat, ettől egyre jobban összeáll a tészta, majd belezúdítjuk a reszelt sajtot és azzal is alaposan elkavarjuk.
Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk és sütőpapíros tepsire ültetjük, a tetejét megszórjuk magokkal. Én elfelejtettem, mikor a gluténmentes változatot sütöttem.
180 fokon sütjük, amíg egységesen szép rózsaszín lesz a teteje. Nekem langyosan ízlik leginkább.
A gluténmentes is teljesen ehető, puha még másnap is.

Citromos keksz (gluténmentes)

Egyszerű kis keksz, semmi faxni. Szerintem nagyon finom, bár Ábelnek nem jött be, pedig miatta készült gluténmentesen.


Hozzávalók:
100 g vaj
50 g őrölt mandula
50 g gluténmentes liszt
80 g fruktóz
1 citrom leve
1 kk citromhéj (nekem az most nem volt)
egy csipet vanília por
1 mkk sütőpor (ezt én kifelejtettem)

Mindent összegyúrunk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Utána vizes kézzel gombócokat formálunk, ellapogatjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt, vagy még hamarabb megsütjük. Figyelni kell rá, ha barnul a széle, jó. Melegen törékeny, kihűlve tökéletes.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...