2011. július 8., péntek

Fekete ribizlis pite gluténmentesen

Fűszeres Eszter receptje. Ódákat zengett róla a bejegyzésében és most én is csatlakozom hozzá. Csorgott a nyálam, ahogy megláttam a képet és belegondoltam, milyen finom lehet.
Martonvásáron természetesen nem lehet fekete ribizlit kapni, ezért el kellett zarándokolni a fény utcai piacra. Egy termelőnél volt gyönyörű áfonya, spenót és fekete ribizli. 60 dgk fekete ribizlit vettem és alig vártam, hogy megkóstolhassam.
Ahogy hazaértem, nekiláttam a tortának. Természetesen gluténmentesen készült, hátha...




Hozzávalók:
2 tojás
1 dcl olaj
2 doboz Danone natúr joghurt
2 doboz (a joghurtos pohárral mérve) barna cukor
1 zacskó sütőpor
1,5 csésze (kb.3 dcl-es) Schar mix B (jó minőségű gluténmentes liszt)
50 dkg fekete ribizli
3 evk barna cukor
1 dkg vaj
sütőpapír

Követtem alapvetően a recept utasításait. A ribizlit megmostam, leszedtem a szárait. A pite forma aljába megvajazott sütőpapírt terítettem és beleszórtam egy rétegben a gyönyörű fekete ribizlit. Megszórtam két-három evőkanál barna cukorral. Összekevertem gyorsan a tésztát. Joghurt+olaj+tojás+cukor jól elkevertem. Liszt és sütőpor bele és alaposan kikever. Nekem is nokedli állagú lett, csak remélni mertem, hogy át fog sülni és rendben lesz.
A ribizli tetejére öntöttem a tésztát és betettem az előmelegített sütőbe.
180 fokon kb 45 percet sült. Mikor a teteje már barnulni kezdett, akkor vettem ki. Megvártuk míg hűl egy kicsit és Farkasapa rögtön nekiesett. Mivel ő sokkal édesszájúbb mint én, adtam neki hozzá vanília fagyit. Én csak másnap reggel tudtam enni belőle, de hidegen is nagyon finom volt. A fekete ribizli fantasztikus íze nagyon átütő volt. Imádtam! Köszönöm, Eszter!

Cukormentes túródesszert

Talán nem egy nagy ötlet az egész, de nekem nagyon ízlett. Rajongója vagyok a túrónak, rengeteg módja van a felhasználásának, nálunk szinte mindig van a hűtőben.
Ez egy hideg desszert, ilyenkor nyáron ideális.


Hozzávalók:
250 g túró
500 ml görög joghurt
1 mk Stevia por
1-2 evk xillit (ízlés szerint)
2 kk zselatin (Szilasi)
20 ml víz
pici citromlé
200 g málna
100 g fekete ribizli

Fóliát terítek egy mély, kis méretű őzgerinc formába, úgy hogy az oldalára is jusson és túl is lógjon rajta. A joghurtot és a túrót összekeverem, megcsepegtetem a citromlével, szórok bele vaníliát. A zselatint feloldom a vízben és lassan felmelegítem. Mikor feloldódott és egynemű beleöntöm a túrós masszába úgy, hogy közben folyton kavargatom.

A massza egy részét beleöntöm a fóliával kibélelt pici őzgerinc formába. Málnákat helyezek el benne, szimetrikusan minden sorban hármat, belenyomkodva a krémbe. Megint túrós massza következik. Megszórom a fekete ribizlivel és a tetejére vékony réteg túrós massza kerül. A legtetejébe belenyomkodom még a maradék málnaszemeket, szimetrikusan, bármilyen formában.
A tetejét is beborítom a túllógó fóliával, elsimítom (később benne marad a mintája, ha nem simítom el) és beteszem egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap este ettük meg. Főleg én. Tökéletesen édes volt, semmi kívánni valót nem hagyott maga után. A Steviának nem volt egyáltalán mellékíze és a túró nagyon jól harmonizált a gyümölcsökkel. Gondolom sok más gyümölcsből elkészíthető.

Parajos krumpligombóc

Egy kg szép sárgabarack várta a sorsának gombóc formájában történő beteljesülését a pulton, de nem lett belőle semmi, mert adott két személy is a családban, aki nem bírta nézni az illatozó friss sárgabarackot, hanem azon frissiben felfalta őket.
A krumpli megfőzve (már a gombócozásra készülve), történetesen friss paraj is aszalódott már egy napja a hűtőben, amit mindenképp fel kellett volna dolgozni rövid időn belül és a kedvenc szakácskönyvem ennél a receptnél nyílt ki. Gondoltam, ez a sors keze és este 9-kor nekiálltam megtisztítani, megpárolni a parajt és keverni a krumlis tésztát. Fél 11-re befejeztem mindent és ott illatozott a pulton a gluténmentes és teljes kiőrlésű liszttel készült parajos krumligombóc fűszeres vajba fogatva. Merthogy nálunk nincs étkezés gluténmentesen készülő fogás nélkül.



Hozzávalók a gluténmentes váltlozathoz
20 dkg paraj tisztítva
10 dkg Shar lizst
15 dkg főtt, reszelt krumpli
1 tojás
só, bors, szerecsendió, fokhagyma,
vaj
Hozzávalók a másik változathoz:
40 dkg paraj tisztítva
150 g teljes kiőrléső liszt
200 g főtt, reszelt burgonya
1 tojás
vaj
só, bors, szerecsendió, fokhagyma,

A parajt megmosom, leszárogatom, amennyire lehet, és csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőben 5 dkg vajat olvasztok, belereszelek egy gerezd fokhagymát, beleszórom a csíkokra vágott parajt. Fonnyasztgatom fedő alatt nagy lángon. Mehet bele fehérbors, szerecsendió.
Mikor kész, kavargatva kihűtöm.
Két külön tálban összekeverem előbb a gluténmentes változatot készítve a hozzávalókat: liszt+krumli+kihűlt paraj+só+tojás. Összegyúrom, míg összeáll. Lehet, hogy felvesz még kevés lisztet. A lényeg, hogy gombócolható legyen a massza, ne ragadjon nagyon. Közben vizet forralok.
Előbb kifőzöm a gluténmentes tésztából készített gombóckákat, majd a másikat.
Addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz színére és utána még egy-két percig. Érdemes megkóstolni, mikor jó. Akkor szűrőkanállal kiszedem.

Egy másik lábasban felolvasztok 5 dkg vajat. Fűszerezem: snidlinggel, szórok bele napraforgó magot vagy szezámmagot, kis fokhagyma granulátumot, lereszelt gran padano sajtot, pici sót, borsot és ebbe forgatom a kiszedett gombócokat.
Ezt mindenki ízlés szerint készítheti. Lehet bele tenni: krémsajtot, petrezselymet, tökmagot, lehet paradicsomos mártást készíteni. Sokmindent elbír szerintem a gombóc.

Ha kipróbáljátok, jó étvágyat!
Aki fogyókúrázik csak délig egye.

Cukormentes avokádós csokikrém

Annyira, de annyira kívántam az avokádót!Az Aldiban vettünk nagyon olcsón két darabot, megvártam, míg finom puhára érett és kitaláltam, hogy is fogyasszam el. Sok konkurencia nem akadt a családban, akiknek hozzám hasonlóan avokádóra fájt volna a foguk, így a saját számíze szerint készítettem el.





Hozzávalók:
2 db érett avokádó
1 evk jó minőségű kakaó por
1 evk (ízlés szerint) xillit
1 mk Stevia por (ezt inkább keveset, és kóstolgatni kell)
0,5 -1 dcl cukrozatlan sűrített tej, vagy tejszín, vagy tej

Az avokádókat bemetszem a közepüknél, végigvágom, majd egy csavaró mozdulattal szétválasztom. A puha húsát kikaparom és a turmixba teszem. Hozzáöntöm a többi hozzávalót és kb. egy percig turmixolom, amíg szép sima, egynemű csokikrém nem lesz belőle.
Nagyon finom volt, és nem utolsó sorban egészséges, nem hízlal, még este sem. Áron velem tartott a csokikrém azonnali elfogyasztásában, Ábel fanyalgott kicsit, nem nagyon akarta elhinni, hogy csokipuding.
Ajánlom azoknak, akik nem félnek kipróbálni új ízeket és épp diétás édességeket kell fogyasztaniuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...